Brood, al eeuwenlang wordt het door vakbekwame bakkers op ambachtelijke wijze vol passie en liefde voor hun vak bereid. Er gaat geen dag voorbij zonder dat bakkerij Smit op ambachtelijke wijze met hun vakmanschap bezig zijn.

Bakker Wolter Smit begon in 1936 op kleinschalige wijze een bakkers zaak. Dagelijks na zijn nachtelijke uren van broodbakken trok Wolter er met zijn bakfiets op uit. Van deur tot deur, door geheel Almelo. De bakkerij groeide, er vonden steeds meer mensen de weg naar de bakkerij aan de Bornebroeksestraat. Al snel bleek dat Wolter en Ge’s zoon Jaap ook interesse voor het bakkersvak had. Van jongs af aan liep Jaap al mee in de bakkerij van zijn vader. Als kleine “bakker” Jaap, liep hij al mee met zijn vader van wie hij alle kneepjes van het vak mocht leren.

In 1974 was het dan eindelijk zover, Bakker Jaap Smit nam de zaak van zijn vader over. Met veel passie en de juiste handelsgeest weet Jaap de zaak steeds verder uit te breiden. Er komen extra bakkers in dienst, er worden winkel dames aangetrokken en de ‘zaak’ vaart er wel bij. Het heerlijk ambachtelijke brood en banket vond gretig aftrek in en om Almelo. In 2000 Verhuisde Bakkerij Smit van de Bornebroeksestraat naar het huidige pand aan de Violierstraat.

De twee zoons Wout en Mark willen het levenswerk van hun vader doorzetten en hebben hiervoor het bakkers vak geleerd. Vandaag de dag is alleen het “ambachtelijke” niet meer genoeg. De consument gaat niet alleen op de smaak maar ook op de kwaliteit van product af. Bakkerij Smit heeft in 2011 het certificaat ‘hygiëne code’ behaald. Dit houdt onder andere in dat de bakkerij op hygiënische wijze hun producten bereid, verpakt, behandeld en verhandeld.